VARDAGSFILOSOFI blogg | INSIKTER & INFALL

Här hittar du tankar, upptäckter, insikter, uppmuntran och utmaningar.
Jag fyller på efterhand.

Om det är något du undrar hör bara av dig till ann(snabela)lagerstrom.nu.

PRÄSTEN |
Kan man tala med Gud?

”Gud är nära och med i allt.” Gunnar Lind, präst Ett samtal om Gud på ett kafé på Ersta i Stockholm. En vanlig dag med kaffe och bulle och utsikt över infarten till Stockholm. Där på andra sidan Djurgården och…

TIPS | Lägereldsfilmer

Känner du för en lugn stund. Du orkar inte läsa, men vill inte heller titta på Instagramflöden om mat, skönhet och katter. Då finns lägerledsfilmerna.Stillsamma berättelser om människor som valt ett liv lite vid sidan av, som funderar kring vad som…

FORSKAREN |
Sju sätt att vara glad

Vi har för få ord.  Alldeles för få. Inte minst för de där stämningarna som far igenom oss och som vi kallar för känslor. Jag är arg, kär, sur, lycklig – men på vilket sätt och hur mycket? Därför blir…

BLICKEN | Är du också vardagsblind?

Har du studerat en maskros, verkligen kommit den nära? Har du doftat på de nytvättade lakanen eller känt skillnaden på solens strålar i gassande och halvskugga? Om inte kanske du, som jag, är vardagsblind.Ordet har jag lånat från tidningen Trädgårdsliv,…

PRESENTER | Brukar du ge returgåvor?

Nej, man måste inte ta med sig något varje gång man blir bjuden på middag. Och jo, det måste man visst det. Välkommen in i gåvornas paradoxala värld. Det är Gili Kliger, vid Havard University, som funderar. Hur gör vi…

THE BENGSONS |
Hopp är en handling

De sjunger från ett litet rum hos svärföräldrarna. De flydde dit under pandemin. Och nu skapar de musik och sänder från sitt sovrum. Sångerna griper tag i mig. Gör mig glad och sorgsen. De sjunger utan att förenkla, utan att…

THOREAU |
Vandra länge utan en plan

Många filosofer har ägnat sig mycket åt att gå, inte minst filosofen Søren Kierkegaard. Författaren och filosofen Henry David Thoreau, han som under perioder levde enkelt och ensam i sitt lilla hus i Walden, tog det där med att gå och vandra på…

VAL | Hur påverkas vi av våra val?

I gömmorna hittar jag en artikel från DN.. Två tänkare tampas med varandra. Det handlar om val. Inte de små. Vilket te ska jag köpa? Påse eller lösvikt? Utan om de stora, livsavgörande – barn, partner, byta jobb eller land eller…

FILOSOFEN |
Du kan träna upp ditt hopp

Nej, nu behövs det hopp, tänker jag. Det går inte att bara leva med en bild av en mörk framtid. Vi måste se ett ljus någonstans, vi måste hoppas på att vi kan, att det går, att skapa glädje, och…

GATUVISDOM |
Oväntade svar på promenaden

David Pearl tröttnade på att grubbla och tänka. Hjärnan räcker inte till för mina frågor, funderade han, jag vill använda hela kroppen och allt som finns omkring mig. Så tillsammans med människor i 70 länder har han utvecklat metoden Streetwisdom,…

SJÄLVREFKLEKTION |
Lär känna dina stämningar

Känslor är en för trubbig beskrivning av vad som rör sig inom en människa. Idag vaknade jag sorgsen. Slog upp ögonen och betraktade världen genom ett dovt filter kryddat med ledsenhet. Varför? Jag vet inte. Kanske är det för att…

RIT |
Konsten att förbereda sig

Sitter här i ladan i Råda och skriver på ett kapitel i vad jag hoppas ska bli en bok, men texten vill sig inte riktigt. Några stycken behöver komma närmare varandra för att jag ska vara nöjd med rytmen och…

RE-RELEASE | Konsten att leva innerligt

Tänk att en filosof från mitten av 1800-talet kan ha så mycket att säga oss nutidsmänniskor.Søren Kierkegaard tampades med samma frågor som vi: Vem är jag? Vad vill jag? Hur ska jag leva? Och framförallt: Vad är meningen? Och hans…
Trip concept - items of men's accessories

EKO-ANSVAR | Att avstå utan att veta varför

Måndag morgon. November. Underkylt regn. Bilen eller bussen? Bilen!Vi skulle inte ha några julklappar i år. Jag har redan ändrat mig.Glömde tygpåsen hemma. Packar maten i tre plastkassar.Jag tänker mig att filosofen Folke Tersman rynkar sin panna. Här har han…

I CORONANS TID 1 |
Upptäckter i gränslandet

Det är underligt. Overkligt.Sjunde dagen hemma.Coronakontakter i min allra närmaste krets.Självvald karantän.Om jag mot förmodan är smittad vill jag inte sprida viruset vidare.Så hemma.Och hemma. I den existentiella filosofin talar man om gränssituationer.Det är händelser som skakar din yttre och …

BÖCKER |
Om vikten av att vandra

Ja, jag läser många böcker. Mest facklitteratur. Och vissa stannar kvar. Som den här. On Looking, Eleven Walks with Expert EyesAlexandra Horowitz, 2013 I en tid av informationsbulimi tar författaren Alexandra Horowitz sig an sitt kvarter på Manhattan. Vad finns…
Hot Tea

NYÅRSLÖFTET |
En kopp te och lyssna en stund

Man kan se nyårslöften som en del av vårt konsumtionssamhälle. Precis som köket, trädgården, bilen räcker vi aldrig som vi är. Vi måste förskönas, föryngras, förbättras. Men stämmer det? Eller skulle vi må bättre om vi tog emot oss själva…

REFLEKTION |
Att stå ut med sina motsatser

Varför kräver vi av andra och oss själva att vi ska vara entydiga. En tanke i taget, en känsla, en inre ordning och reda. Är inte det motstridiga, de inre slitningarna en naturlig del av att var människa. Som idag…