RIT |
Konsten att förbereda sig

Sitter här i ladan i Råda och skriver på ett kapitel i vad jag hoppas ska bli en bok, men texten vill sig inte riktigt. Några stycken behöver komma närmare varandra för att jag ska vara nöjd med rytmen och känslan.
Kommer att tänka på en artikel i Scientific American jag läste för ganska länge sedan om ritens betydelse för att skapa mening. Ja, det är nästan tio år sedan men det forskarna kom fram till har fortfarande bäring. Grundtanken är att det är stor skillnad på att bara göra något – och att genom en rit förbereda sig för vad man ska göra.
Filmregissören Woody Allen lär duscha i minst 45 minuter innan han sätter sig ner för att arbeta med sitt filmmanus. Mark Twain kunde bara skriva vissa tider på dygnet, Vladimir Nabokov kunde inte få något ur sig om han inte hade de rätt pennorna tillhads och den amerikanske författaren Thomas Wolfe tyckte att en redig handtralla fick honom på rätt humör.

Att samla sig en stund innan du gör något fördjupar upplevelsen och njutningen.

Men vad är det egentligen som händer när vi ritualiserar. Forskare på University of Minnesota och Harvard Business School lät försökspersoner utföra enkla ritualer innan de åt en bit choklad. Vissa fick först koncentrerat dela chokladen i bitar, andra fick blunda en stund innan de åt och några fick slå med knogarna på bordet innan det var dags.
Oavsett vad de gjorde så tyckte de som ritualiserat att chokladen den här gången var extra god, njutningen var längre och djupare. Kontrollgruppen som slafsat i sig som vanligt tycke chokladbiten var som choklad är mest.

Vad var det som gjorde skillnad? Ja, forskarna tittade på olika hypoteser men kom till slut fram till att ritualerna helt enkelt fick personerna att samla sig och därmed skärptes både deras koncentration och deras sinnen. Riten gjorde dem helt enkelt mer engagerade i den där enkla handlingen och det påverkade hela deras upplevelse.

Vad innebär den här forskningen för mig – för oss?
Tänker att det här inte bara är viktigt för mig när jag skriver, utan för mig när jag lever. Att göra något på rutin, utan koncentration, utan att lägga märke till vad gör, lakar ur vår upplevelse av att leva. Att förbereda sig, ta en kort paus (forskarna upptäckte ju att det räckte att blunda en liten stund inför chokladätandet för att upplevelsen skulle fördjupas), uppmärksamma att nu ska jag – skriva, äta (en modern form av bordsbön kanske), lägga mitt barn, sätta ett frö, läsa en bok – gör att jag tar livet på allvar och därmed blir min upplevelse av att leva, av att vara ja djupare.

Så vad kan jag dra för slutsatser för dagens arbete. Jag tar en paus. Dricker en koppkaffe och funderar ut en ritual, en koncentrationshöjande rutin för dagens mödor.

Läs mer i Scientific American
http://blogs.scientificamerican.com/literally-psyched/2013/08/12/can-what-you-do-before-you-write-improve-your-actual-writing/
FOTO Hermes Rivera on Unsplash

OM DU VILL DELA