ATT VARA MÄNNISKA 1 & 2 |
Existentiell filosofi för den nyfikne
NÄSTA KURS start 10 april 2024
FORTSÄTTNING heldag 4 maj 2024

Är du också en sådan som gillar att fundera. En som tycker att livet ställer så många frågor men inte alltid ger några svar. En som är nyfiken på filosofi men inte haft tid att läsa en enda filosof och som längtar efter att tänka tillsammans med andra.
Då är de här två kurserna något för dig.
De första tre kvällarna går vi igenom grunderna i existentiell människosyn. Rygga inte för ordet existentiell – vi tar det steg för steg.
Blir du inspirerade och vill fortsätta, eller redan har gått den första kursen, så kan du lägga till en heldag där vi fördjupar oss i några av de frågor som de existentiella filosoferna ägnat sig åt.


DEL 1 | ATT VARA MÄNNISKA – tre kvällar med start 10 april
Vi börjar med den spännande frågan: Vad är det att vara människa? Ja, vad innebär det egentligen att vara vid liv, att försöka leva med andra och tvingas fatta en massa val? Och så fortsätter vi: Vad menar vi när vi talar om ett gott liv? Vad är egentligen meningen med livet? Och så kanske vi snuddar vid det där märkliga faktumet att vi en gång ska dö. Hur påverkar det oss och finns det något bra med att livet är begränsat?

Du behöver inga förkunskaper, livserfarenhet räcker långt.

Vi utgår från existentiell filosofi – men närmar oss den via vardagen. Inga krångliga begrepp eller filosofer att lägga på minnet. Bara livets alla frågor – och en grupp människor som vill dela sin nyfikenhet och pröva sina svar. Det blir en del allvar och en massa skratt.

DEL 2 | ATT VARA MÄNNISKA – en heldag för dig som vill fortsätta filosofera 4 maj 10–16.
En heldag för dig som vill fortsätta filosofera.
Kanske har du redan gått del 1 av kursen Att vara människa här på Folkuniversitetet, eller deltagit i någon av mina andra kurser. Och nu vill du veta och samtala mer.

Vi utgår också den här gången från existentiell filosofi men går mer på djupet i några av de livsfrågor som sysselsatt tänkare i tusentals år.
• Vad är kärlek? Ja vad är det egentligen att vara nära en annan människa och hur lever vi kärlek till partners, barn, vänner och arbetskamrater?
• Vad är makt? Makt över sig själv, över andra? Är delen konstruktiv kraft eller destruktiv, eller båda?

Även den här gången blandar vi kortare föreläsningar med samtal, och den här gången kommer ni också få tid för egen reflektion. Vad är kärlek och makt för dig?

FÖRKUNSKAPER: För att delta i den här dagen behöver du ha gått del ett i kursen Att vara människa på Folkuniversitetet eller någon av mina tidigare kurser.

SAMTALSLEDARE ANN LAGERSTRÖM
”Jag brukar kalla mig för njutningsgrubblare eftersom livsfrågorna har följt mig sedan jag var liten. Och så har jag haft lyckan att ha ett yrkesliv där jag fått ägna mig åt att vrida och vända på frågan om vad det är att leva. Journalistik, skrivande, ledarskap har jag bland annat ägnat mig åt och de senaste tio åren arbetat som existentiell samtalsledare och filosofisk praktiker. numera också fil. mag i praktisk kunskap och filosofisk praktiker.

FAKTA
Att vara människa – del 1
VAD Att vara människa? Kortkurs i existentiell filosofi och människosyn
NÄR Onsdagar 10, 17, 24 april
TID 18.00–20.15
VAR Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45, 113 59 Stockholm
FÖRKUNSKAPER Inga.
KOSTNAD 1 450 kr ink moms
KURSLITTERATUR Konsten att leva innerligt (Blue 2022) av Ann Lagerström och Ted Harris. (Kan köpas till förmånligt pris på plats.)
ANMÄL DIG HÄR

FAKTA
Att vara människa – del 2
VAD Att vara människa? Kortkurs i existentiell filosofi och människosyn
NÄR Onsdagar 4 maj
TID 10.00–16.00
VAR Döbelnsgatan 38, 113 52 Stockholm, nära Rådmansgatans tunnelbana.
FÖRKUNSKAPER Att vara människa del 1 eller motsvarande.
KOSTNAD 1 200 kr ink moms
ANMÄL DIG HÄR

I SAMARBETET MED FOLKUNIVERSITETET

FOTO Chermiti Mohammed, Unsplashed enligt CC