GATUVISDOM |
Oväntade svar på promenaden

David Pearl tröttnade på att grubbla och tänka. Hjärnan räcker inte till för mina frågor, funderade han, jag vill använda hela kroppen och allt som finns omkring mig. Så tillsammans med människor i 70 länder har han utvecklat metoden Streetwisdom, gatuvisdom, och på sajten delar han generöst med sig av hur man gör.
I princip går det ut på att ställa en fråga – inte för stor (Vad är döden?) och inte för liten (Vad ska jag äta till middag?) – utan något lagom du funderar på. Grunna på den en stund och sedan ge sig ut på undringspromenad.

Ställ en fråga – och låt världen svara.


Davids tanke är att vi rör oss alldeles för mycket inom vår egen tankesfär – våra minnen, vår kunskap, våra känslor – och att vi för att hitta nya svar på våra frågor behöver hitta nya spår. Ungefär som en konstnär som tillåter sig att treva eller omger sig med ting som hen dras till även om det är obegripligt. Men för oss som inte har en ateljé att samla saker i går det lika bra med allt det som finns utanför dörren, menar David.

SÅ GÖR MAN – gå in på Davids sajt för en längre introduktion. Instruktionerna finns på Spotify så du kan öva och lyssna på samma gång.

  1. Håll frågan levande.
  2. Lägg märke till vad i din omgivning som tilltalar dig. Inte bara dina tankar och din hjärna utan hela ditt jag. Vad fastnar din blick på, vad hör du, vilka dofter lägger du märke till, en färg, en form. Spar alla intrycken. Du behöver inte förstå hur det här hänger ihop med din fråga, spar bara.
  3. Gå i din egen takt så att du hinner ta emot allt som omger dig.
  4. Möt världen som ett barn, som om den vore ny, uppskatta, förvånas, gläds, låt den tilltala dig, beröra dig – och lägg märke till när något i dig svarar.
  5. Om du vill och vågar – fråga en främling. David säger att världen är full av kunskap och lärare.
  6. När du kommer hem. Sitt en stund och fundera över dina fynd. (Du behöver fortfarande inte förstå dem.) Skriv ner kanske. Eller teckna, eller låt dem bara rulla runt inom dig.
  7. Var beredd på ett oväntat svar som kan dyka upp när som helst.

    FOTO Marten Bjork on Unsplash