LYSSNA | Hopp är inte känsla utan en handling

Vi behöver hopp. Men var kommer den ifrån. Här en röst, ett meddelande, en hälsning från paret Bergsons som sjunger fram insikter, som ropar ut sina erfarenhet och hävdar: Hoppet kommer ur smärtan.

De sjunger från ett litet rum hos svärföräldrarna. De flydde dit under pandemin. Där skapade de musik och gjorde om sitt sovrum till en studio. Isolerad jag också började jag lyssna, och fortsatte. Den där blandningen av analys, uppror och känsla talar till mig.
Sångerna gör mig glad och sorgsen. De sjunger utan att förenkla, utan att fly från komplexiteten. Och den här sången Hope Comes har jag lyssnat på om och om igen. Hoppet föds ur smärta, sjunger de, och hopp är inte en känsla utan en handling.

”Hope comes from the place the hurt comes.

The Bergsons


Filosoferna oense
Filosoferna är som vanligt oense. Vissa anser att hoppet är det som för oss in i framtiden, som får oss att våga, att uthärda, att handla. Andra varnar för att hoppas och tänker tvärtom – den som hoppas blir passiv, väntar bara på att något ska hända men gör ingenting.
Själv hoppas jag alltid – på att det goda ska segra, på att vi lär oss leva med varandra, på att vi inser att jorden är värld att värna, på sol eller på regn. Det ger mig en framtid, får mig att planera och gå upp på morgonen, och att se ljus trots mörker.

INSPIRERAD | Här finns mer:
Lyssna mer på The Bengsons!
Och läs om filosofen som menar att det går att träna upp hoppet.

OM DU VILL DELA