I mitt jobb som journalist har jag haft glädjen att möta många intressanta och eftertänksamma människor. Låt dem inspirera och utmana dig.
Om det är något du undrar över hör bara av dig: ann(snabela)lagerstrom.nu.
WALTER OSIKA 1 | Bli din egen stressforskare
Låt oss inte göra det lätt för oss, säger forskaren och psykiatrikern Walter Osika. Stress är individuellt och vill du lära dig leva med den måste du utforska dig själv. Han kallar det auto-etnografi – och så här går det till.…
WALTER OSIKA 2 |
Många olika sorters stress
Vi använder ofta ordet stress som om det vore en sak. Men det finns många sorters stressorer och vi är alla lite olika känsliga för dem berättar läkaren Walter Osika.Läs intervjun med honom här – och lär dig bli din…
GEROTRANCENDENS |
Livslång utveckling
Nej, att bli äldre är inte att gå bakåt.Nej, att bli äldre är inte att Lars Tornstam, 59, har lite svårt att bestämma tid. Om fritids stänger på grund av kommunalstrejken så måste han ta hand om sin son, 9.…
Alain de Botton |
Vi arbetar för att slippa grubbla
De flesta av oss ägnar minst 67 200 timmar av vårt liv åt arbete.Varför?För att vi behöver pengar.För att vi behöver rutiner.Och för att vi vill slippa ta reda på vilka vi är.Filosofen Alain de Botton har tagit reda på…
BENGT BRÜLDE |
Vem har ansvar för framtiden?
Det brinner. Floder svämmar över. Och här på landet i Roslagen lyser solen varje dag. Att världen inte mår bra är tydligt. Men vad kan jag göra? Vad bör jag göra? Vad måste jag göra? Jag ringde filosofen Bengt Brülde.”Du…
FILOSOFEN |
Vad är det där vi kallar för kärlek?
Vad är egentligen kärlek? Den vi längtar efter, tampas med och finner? Och vad får det för konsekvenser om vi tror det ena eller andra? Läs vad filosofer genom tiderna tänkt och följ filosofen Camilla Kronqvist funderingar, hon som skrev…
JOHAN CULLBERG | Slutade aldrig kämpa för en humanistisk psykiatri
Svensk psykiatris nestor, Johan Cullberg, gav aldrig upp. Om någon kan personifiera de stora förändringar som skedde inom svensk psykiatri under 1960- och 70-talet så är det Johan Cullberg. Innan han tillsammans med kolleger med enveten målmedvetenhet införde nya humanistiska och…
EXISTENTIELLT |
1064 meningar med livet
Den franske filosofen Gabriel Marcel (1889–1973) skiljer på frågor som går att besvara, och frågor som kanske aldrig går att få klara svar på. Den första sorten kan handa om hur det går till att byta däck eller att flyga…
TOMAS BRYTTING |
Moralisk stress – när jobbet skaver
Hösten 2021 säger barnmorskorna upp sig. De orkar inte mer. De kan inte längre ta ansvar. De vill inte längre.Professor Tomas Brytting kallar känslan för moralisk stress och säger att den är svår att upptäcka – men viktig att reagera…
STRESS | Den fåfänga jakten på det perfekta
Du har en känsla av diffust obehag. Ett tryck i mellangärdet, i halsgropen, runt axlarna. Det är svårt att sova. Något molar och stör och det tar emot när du ska gå upp på morgonen. Det är som om glädjen…
IRVIN YALOM |
”Upptäcker hela tiden nya sidor hos mig själv”
Han är 90 år och har precis börjat upptäcka helt nya sidor hos sig själv. Som det där att han inte är självständig. Som det där att sorg inte alls var vad han trodde. Som att meningen med livet nog…
GUNILLA BERGSTRÖM |
”Livet är en gåva – man får ta emot det som det är”
Det var en förunderlig eftermiddag där i ateljén på Sveavägen. Gunilla Bergström och jag och hennes böcker och teckningar och små modeller och kaffe och kaka och samtal om allt det stora och det lilla.”Alla dessa frågor”, sa Gunilla Bergström,…
ALAIN de BOTTON |
Vi behöver andlighet utan religion
”Bara för att vi slängt ut Gud behöver vi inte kasta bort allt som religionerna står för.” Filosofen Alain de Botton är inte religiös men tycker att något gått förlorat. Allvaret, eftertanken, utmaningarna. Därför har han ett förslag: Starta existentiella…
ALFRIED LÄNGLE |
Så hittar du meningen med livet?
Det hände att psykiatrikern Viktor Frankl (1905-1997) under sin tid som fånga i koncentrationslägren under andra världskriget fick syn på en liten blomma. En liten tanig växt, som fyllde honom med en känsla av mening. Det kunde också hända att…
KURATORN |
Fem steg till försoning
Solveig Hultkvist arbetade länge som kurator på Stockholms sjukhem. Här lär hon sig hur du kan försonas med dina nära och kära steg för steg. ”Att se en mamma eller pappa och deras barn mötas, kanska krama varandra för första…
FILOSOFEN |
Döden är alltid dålig
Vad är det där vi kallar för döden? Och hur ska vi förhålla oss till den?Filosofen Jens Johansson har trotsat sin egen dödsskräck och utforskat det obegripliga.”Allt det som spelar någon roll försvinner med döden. Och ändå måste vi acceptera…
PATRICIA TUDOR SANDAHL |
Livsvisdom är att veta att mörkret kan vändas i ljus
”Nej, livsvisdom är inte ett citat som går att sätta upp på kylskåpet.”Och inte är det heller någon form av kunskap, eller hur.”Och inte tankar.”Är det en känsla?”Nej knappast.”Det är något annat alltså.”Hm.”Låt oss utforska. Vårsolen skiner in genom de…
EXISTENTIELLT |
Fyra personer om att leva med osäkerhet
Jonna Bornemark, filosof: Ovisshet är människans existentiella villkor.Ruben Wätte, konstnär: Ovissheten är förutsättning för kreativiteten.Maria Sundin, astronom: Vi vet inte hur stort universum är.Alec, asylsökande som lever illegalt i Sverige: Jag lever för stunden. Han är strax över 20 och…
HÈDI FRIED |
”Det kan hända igen”
Det gick steg för steg, säger hon, och så en dag var nazismen ett faktum. ”Det är det som är det farliga. Den omärkliga förflyttningen. Normaliserandet.” Hédi Fried vet. Hon var med i Sighet, Rumänien, då på 30-talet. Nu varnar…
FILOSOFERNA |
Måste vi hålla det vi lovat?
Löften har förbryllat filosoferna långa tider? Vad är det egentligen vi lovar? Måste man hålla ett löfte? Och vad är det som gör att vi bryter dem?