FILOSOFEN Vi är alla deltagare

Varje dag upprepar filosofen Gabriel Marcel för sig själv: ”Jag tittar inte på en föreställning, jag tittar inte på en föreställning … jag är inte en åskådare.” Och i sina dagböcker försöker han reda ut vad han menar. Så här, ungefär, tänker han.

Allting finns och är en enda verklighet. Där är träden och hästarna och kvarkarna och supernovorna, tekopparna och anemonerna – och du och jag och Gabriel. Vi är med allt annat som är i ett gemensamt vara.
Det är alltså inte så att vi bara tittar på världen, menar han, att vi bara handskas med den (nyss gjorde jag en kopp kaffe och där vid datorn står nu koppen), lyssnar till den eller har åsikter om den. Vi deltar i den.
När jag malde mina bönor nyss så anslöt jag mig till en lång kedja av händelser och tillstånd. Kaffebönans uppkomst någonstans i begynnelsen, kaffeplantan som planterats, vattnet som gött den, du långt borta som skött den, den som plockat bönorna, som rostat dem, som skickat dem, som förpackat dem, som kört ut dem till mataffären här på Odengatan där någon har lagt upp dem på hyllan. Vattnet i koppen, en sådan lång svans av samband, koppen av keramik, av lera – av jord. Vill vi gå längre, orkar vi – molekylerna, våra egna celler, kemikalierna, galaxerna och atmosfären – alla är de tillsammans med mig deltagare i detta kokande av en kaffesnutt.

Det här fascinerar Gabriel Marcel den 8:e mars 1929, det får honom att några rader ner utbrista: ”Verkligheten som mystik, möjlig bara att förstå som mystik. Och det gäller också mig.”

Du kan ju försöka att vara en åskådare, skriver han, men det är bara att lura sig själv, det är bara ett sätt att hålla dig själv, världen och andra ifrån dig. Oavsett om du vill eller inte så är du en deltagare.

Tänker att jag ska pröva lite. Hålla lite koll på mig själv, är jag en åskådare eller en deltagare. Och när är jag det ena eller det andra.

MER OM MARCEL
• Vill du läsa mer om det där om att vara åskådare så hittar du hans funderingar i boken Being and having, till exempel på sidan 21. Finns också som e-bok, lite billigare men jag föredrar böcker som går att anteckna i – stryka under, utropstecken!, frågetecken? och kommentarer.
ENKELT OM MARCEL
hittar du på Wikipedia.
VILL DU FÖRDJUPA DIG
så finns mer på Stanford Plato.

BILD: Photo by xyzcharlize on Unsplash

OM DU VILL DELA