Finns det någon mening med livet? Varför inte börja året med den riktigt stora frågan? Men vad är det vi söker när vi talar om mening? Är det grunden till allt – en gud eller fysikens krafter? Eller är det det där alldagliga – meningen med vardagen, med mitt individuella liv? Låt oss utforska själva och med inspiration från filosoferna.
Meningen med livet är att ge livet en mening. Ja, så säger en del av de existentiella filosoferna. Det finns ingen given mening, det är du och jag som skapar den i din relation till dig själv, andra och vår relation till oss själva, andra och välden. Men vad menar de?
Titta dig omkring i rummet. Kaffekoppen, stolen, trädet utanför fönstret, demokrati, blomkål, grannen, jobbet – vad betyder de egentligen?
Inte vad består de av – atomerna, kemikalierna, grundämnena – utan precis det, vad betyder de? Ta kaffekoppen till exempel, en av mina kära följeslagare. När jag jobbat hemma en dag hittar jag ett antal halvdruckna här och där. För mig är kaffet i koppen något att vakna på morgonen, något att sippa på medan jag tänker, att dela en kanna med en vän på ett café, hemtrevlig doft, kick, kreativt möte, tröst. När jag ser koppen är allt detta inbegripet.
En enkel sak, en kaffekopp,
kan visa dig hur du skapar mening.
Bra, säger filosoferna, men när du går hemifrån och kopparna blir ensamma, vad är meningen med dem då? Koppen står där, det kan vi enas om, även om det finns andra filosofer som ifrågasätter tingens existens, den står där, men när jag inte ser på den betyder den ingenting. Absolut intet, ekar filosoferna. Och kommer maken hem och hittar de halvdruckna så förändras koppens meningsfullhet. Han tänker lite irriterat på mig som lämnat den där och betraktar själva koppen som disk.
Meningen finns inte där av sig själv, hävdar filosoferna, den finns bara om mitt medvetande tar emot/tar in världen och omvandlar det vi uppfattar till något meningsfullt.
Ditt sätt att ta emot världen
bildar en väv av mening.
Min blick, din blick, på tingen, på andra människor skapar mening. Mitt intresse, ditt intresse för olika frågor gör världen meningsfull. Min tolkning av mina känslor, din tolkning, bildar en väv av mening på vilken vi bygger våra liv.
Så tänker de och jag tänker att om det stämmer så är det av allra största vikt att jag försöker förstå vad min blick, mina tankar, mina tolkningar gör med världen omkring mig. Vad mitt fint och fult, gott och äckligt, bra och dåligt spelar för roll i vårt gemensamma meningsskapande.
Meningen är något flytande
Om de här gruppen filosofer har rätt så finns det ingen inneboende mening i livets grundläggande beståndsdelar. Om de har rätt så skapas meningen enbart av oss själva.. Och i så fall är mening något flytande, föränderligt.Något som bara finns i den stund jag upplever den, i den stund din mening bryts mot min.
Och om det stämmer kan jag då
hitta ny mening genom att förstå
hur jag skapar den?
Det jag funderar över är hur kaffet och allt annat som jag antingen älskar eller föraktar blivit så menings-fullt för mig. Och om jag, genom att bli medveten om hur jag tolkar verkligheten kan vidga min blick och se om jag kan uppfatta något annat, något mer, och därmed låta världen öppna sig.
Men om den här gruppen filosofer har fel, om den andra gruppen, de som tror på en större mening har rätt. Hur har de rätt? Vad är Meningen med versalt M, meningarnas mening och hur når man den.
Är du nyfiken på det, läs mer i nästa blogginlägg och häng med Ted Harris och mig den 30:e augusti då vi anordnar ett heldagsseminarium på temat urban mystik.
NÄR | 30 augusti
VAR | Stora Essingen i Stockholm.
ANMÄLAN & INFO | hittar du här.
MER OM MENING
Några filosofer som inte tror på någon given mening:
Simon de Beauvoir, Jean-Paul Sartre.
Några filosofer som tror på någon form av given mening:
Søren Kierkegaard, Karl Jaspers, Gabriel Marcel, Martin Buber, Simon Weil.
En som tänker nja:
Alberg Camus.
MER OM ATT UPPFATTA MENING
Det finns en form av filosoferande som handlar om att försöka förstå hur vi förstår. Den kallas för fenomenologi och initiativet kom från filosofen Edmund Husserl.
BILD Del av Window overlooking the city (1914) av Robert Delaunay (French, 1885-1941), artvee.com.