I CORONANS TID 8 | Pessimist? Optimist? Realisterna mår bäst!

Den har följt mig i många månader nu, den där frågan utan svar: När ska det här ta slut? Det är inte likt mig. Brukar ha stadig blick framåt. Klar bild av vart jag är på väg, och beredd på att vika av om situationen förändras. Men den här formen av ovisshet passar mig inte. Så nu måste bilden av mig själv som lättroad optimist kompletteras med en mer nedtonad sida. Inte pessimist direkt, mer otålig: Räcker det inte nu? Kan det inte bara ta slut?

Läser om en ny undersökning som publicerats i Personality and Social Psychology Bulletin visar att den vedertagna tanken att optimisten lever ett lyckligare liv kanske inte alls stämmer. Forskarna, David Meza från London School of Economics och Chirs Danwson från Unviersity of Bath har använt sig av en undersökning om britternas inställning till bland annat hälsa, ekonomi som pågått i nästan 20 år. Och så har de analyserat hur deltagarans syn på sin framtida ekonomi har överrensstämt med verkligheten i relation till deras egna tankar om sitt psykiska välbefinnande.

Optemisterna riskerar att bli besvikna och pessimisterna deppar redan från början

Och resultatet är tydligt: Det är realisterna som vinner i längden. Både de som är för optimistiska och de som är pessimistiska mår sämre än de som tror på en personlig ekonomisk framtid som visar sig stämma. Varför det är så här vet man inte. Kanske beror det på att optimisterna blir besvikna när det de drömt om inte faller in. Och att pessimisterna mår sämre redan innan något har hänt.
Får många tankar på en gång: Vad är att vara realist? Hur hänger realismen ihop med förmågan att stå ut med osäkerhet? Och hur är man realist i ovisshet? Ordet realist kommer från ordet real som betyder väsentlig, verklig och sann. Allihop ord som kan utforskas och fördjupas. Vad är det som är väsentligt, vad kan vi kalla verkligt och framförallt vad är det som är sant? 

Så vad är realism i coronatider? Att ta en dag i taget? Anpassa sig till läget? Att inte längta till något annat än det som är? Det låter klokt. Men jag vill inte.

KÄLLA Having Realistic Expectations Could Make You Happier Than Being Over-Optimistic – Research Digest