ANN LAGERSTRÖM |
om du vill veta mer

Här lite mer av vad jag använt mitt brokiga arbetsliv till.

EXISTENTIELL FILOSOFI OCH PSYKOLOGI
Föreläser och undervisar i existentiell psykologi och filosofi. Arbetar som existentiell coach, vägledare och existentiell samtalsledare. Har gått Det existentiella samtaletexistentiell filosofi och psykologi, på Södertörns högskola (30 hp), SEPT Akademis utbildning Existentiell terapi och vägledning (motsvarande 60 hp), och är filosofie magister i Praktisk kunskap på Södertörns högskola med en uppsats om existentiella samtal (60 hp). Studerar filosofi på Södertörns högskola. Filosofisk praktiker (SSFP) och diplomerad existentiell coach (SEPT).

Har, tagit initiativet till att introducerat existentiell coaching i Sverige., tillsammans med Elisabeth Serrander, den första utbildningen, och har utvecklat verksamheten tillsammans med Annalena Sund Aillet.
Sedan många år samarbetar jag också med Ted Harris, präst och filosof, som du ser här på bilden.

Några år senare startade jag TALAOMLIVET, utbildning för den som vill leda existentiella samtalsgrupper, som bland annat inspirerat till ett fördjupat existentiellt arbete på Stadsmissionen och reflektionsutbildningar i Stockholms region.

Suttit i styrelsen och varit vice ordförande för SEPT, Sällskapet för Existentiell Psykoterapi, och är aktiv i föreningen, bland annat i valberedningen, i Svenska sällskapet för filosofisk praxis.
Utöver det har jag läst drama, pedagogik, idéhistoria och journalistprogrammet på Stockholms Universitet. Är också bland annat utbildad mindfullnessinstruktör, sociodramaledare och traditionell diplomerad coach.

FÖRELÄSNINGAR
Man skulle kunna säga att alla mina föreläsningar om en sak – vad är det att vara människa. Oavsett om jag föreläser om det existentiella perspektivet. kreativitet eller ledarskap– eller kombinationer av ämnena – så handlar det om vad det är att vara människa. Det kan handla om mening, förändring, livsfilosofi, frihet, vilja, relationer …
Hör av dig om du vill veta mer.

BÖCKER
Existentiell coaching, tillsammans med Elisabeth Serrander. (Studentlitteratur, 2019)
The Wiley World Handbook of Existential Therapy (Wiley, 2019)
Konsten att leva innerligt, tillsammans med Ted Harris. (Bonniers, 2008)
Knäck koden (JB, 2011)
Religiös profiler (Natur & Kultur, 1997)
M. fl.

LEDARSKAP 1992–
Arbetat som ledarskapskonsult sedan början av 90-talet. Startat konsultbolaget Mediamentorerna. Varit rådgivare till chefredaktörer, VD:ar, filmproducenter, mellanchefer och ledningsgrupper.  Utbildat, handlett och coachat chefer på alla nivåer.
Har hållit i olika former av utbildningar, workshops och seminarier i Sverige, Danmark, Finland, Ryssland, Sydafrika, Sri Lanka, Kina och Vietnam. 
Om ledarskap och existentiell coaching i tidningen Chef.

MEDVERKAT I SVERIGES RADIO & PODDAR i urval
Om autenticitet, Tidningen Vi
Om att leva med corona, SR #klaracorona
Filosofi utanför akademien, SR Filosofiska rummet
Om integritet.
Om åldrande och död.
Om religion i vår tid, SR Människor och tro.
Om nåttismen, SR Människor och tro. 
Autenticitet, Floskelpodden.

YOUTUBE
Om existentiella samtal, SSFP.
Kreativitetens gränsland, SSFP.
Existentiell kompetenshöjning i arbetslivet.

MEDIA
Varit redaktör för Idagsidan på SvD under många år, där vi bevakade trender och utvecklingen inom bland annat psykologi, medicin, hjärnforskning. Arbetade 20 år på SvD.
Startat och varit chefredaktör för det prisbelönta magasinet ViLÄSER, och gjort en serie magasin för Verbum, nominerad de också, båda projekten i samarbete med AD Carl-Anders Skoglund.

JOURNALIST
Frilansar för bland andra Modern PsykologiModern Filosofi,
Tidningen ViSpråktidningenTidningen ArkitektenAmos. Skriver om olika aspekter av mänskligt liv.
Här kan du läsa några av artiklarna.

NOMINERINGAR OCH PRISER
ViLäser vann Svenska Designpriset 2009.
Nominerad för magasinsprojekt för Verbum, Svenska Designpriset, 2015 tillsammans med Carl Skoglund.
Nominerad till Årets journalist 2016.

PROJEKTLEDARE
• Initiativtagare och projektledare för Gud har 99 namn tillsammans med Görel Byström Janarv.
• Projektledare för utbildningar och konferenser för journalister i Sverige, Kina, Vietnam, Sri Lanka, Sydafrika och Ryssland i samarbete med FOJO och Sida.
• Projektledare för Katedralen – fördjupning och utbildning för journalister, knuten till Stockholms domkyrka. Ingår i Svenska kyrkans projekt Dela tro. Dela liv
• Projektledare S:ta Katharinastitelsen.
• Startat och lett flera företag.

LITE ANNAT
Borgerlig begravningsofficiant.

MEDLEM I
Svenska PENFörfattarförbundet, FörfattarcentrumFilosofisk praxis.

KUNDER i urval
Ersta Vändpunkten, Mind, Sveriges Radio, Sveriges Television, Bokmässan, Natur & Kultur, Landstinget, ABF, Medborgarskolan, Svenska kyrkan, Verbum, MittMedia, Utbildningsradion, Sida, Tidningen Vi, Modern Filosofi, Modern Psykologi, Dagens nyheter, Hallpressen, Mind, Region Gävle, Region Jämtland, Senska Dagbladet, Lukasstiftelsen, Bonnier, Svenska Dagbladet, MittMedia, Landstinget, Barncancerfonden, Folkuniversitetet, Utrikesdepartemenet, Feelgood m fl.

FOTO: Tina Axelsson.