Livsfrågorna 6 | MENINGEN

Gud är en lagom gamal pojke som ser till att det blir frihet där upp och nere.

Julia Gahne, 6 år.

Finns det någon mening med livet? Ja, finns det någon mening? I det existentiella perspektivet delar man ofta upp meningen i två. Meningen i livet och meningen med livet. Den där första handlar om vårt eget liv. Om varför vi går upp på morgonen. Vad som ger oss energi och gläjde och får oss att längta till nästa dag. Meningen med livet är något helt annat. Det är den stora frågan om det finns en mening som gäller oss alla, i alla tider och överallt. En mening med allt.

MENINGEN I LIVET
Men låt oss börja det det där första, med meningen i livet.
För många existentiella tänkare handlar det här om något ytterst privat, en mening som du i princip skapar själv. Det är du som ger dig själv och världen mening, som tolkar det du ser omkring dig, som avgör om det tilltalar dig eller inte betyder någonting.
Låt oss ta det enkelt. Jag dricker mycket kaffe, så pass mycket och ofta att det blivit en verkligt viktig del av min vardag. På kvällen när jag går och lägger mig säger jag ibland till maken med en suck: Snart får jag gå upp, snart är det kaffe. Men där finns förstås mer. Böcker är viktiga också, vackra papper och pennor. Att få filosofera, skriva, tala och så förstås barnen, familjen och vännerna och havet. Allt det där tillsammans och lite till är min vardagsmening, min glädje, min alldeles privata orsak att leva.
För andra är det annat som fyller livet: djur kanske, matematik, stickning, sport, heminredning, att få ge till andra eller samla på ting eller pengar.
Hur ser din lista ut?

Vissa filosofer som Immanuel Kant och Edmund Husserl har på olika sätt beskrivit hur ett ting blir meningsfullt genom oss. Du tittar på något och tinget förstärks, färgas av din blick.
Det kanske påminner dig om något, du kanske dras till färgen, till formen, till vad det kan användas till. Eller tvärtom, för dig framstår det som helt menings-löst. När jag tittar på samma sak är det andra saker som framträder. Den blir något annat inför mig.
Enligt det här sättet att tänka är det vi själva som skapar vår vardagsmening. Ingen kan ge dig den. Den kommer ur dig.

MENINGEN MED LIVET
Annat är det med meningen med livet. Om den finns är den inte ett val utan något som existerar oberoende av oss. Kanske finns det någon form av Gud som skapat allting. Kanske existerar det många olika dimensioner eller många universa. Kanske är hela kosmos enbart en fysikalisk process eller en kemisk dans, en genernas evolution och vi alla en effekt av många sammanlänkade krafter.
Ingen vet och filosoferna är inspirerande oense. Där finns de troende, de nyfikna, de tvivlande och så finns det nihilisterna – de som inte tror på någonting.
Filosofen och författaren Albert Camus trodde inte på Gud utan kallade livets mening för enigma – gåtan. Det fantastiska är, skriver han i boken Sisyfos, att vi trots att det kanske inte finns någon mening kämpar på så gott vi kan och för det mesta njuter av vägen.
Så vad tror du själv? Vad är din mening i livet just nu och vad hoppas du på för mening med det hela.

Vill du också tala om vad det är att vara människa?

OM DU VILL DELA