Ju räddare vi är för att vi fastnat i en livsstil, desto mer kommer vi att hävda att det här är det ända sättet att leva.

Jag är en obotlig tvåsam människa som levt tillsammans med samma man i snart 40 år. Ibland tittar Maken och jag på varandra och säger: Är det här verkligen nyttigt? Vad hade  inte kunnat hända med oss om vi bytt partner då och då? Och vad är det vi låter bli att utveckla av ren anpassning till varandra? Vi funderar hit och dit och sedan rycker vi på axlarna och lever vidare.

Några forskare blev nyfikna på hur det kommer sig att många människor med näbbar och  klor försvarar sin livsstil. Par tittar medlidande på singlar, singlar suckar över de trista paren, hetro oroar sig över homo och homo, ja de händer nog att de misstänker att en och annan hetro inte riktigt lyssnat på sig själv.
Efter flera olika forskningsprojekt har de nu konstaterat att ju mer vi känner att vi fastnat i ett enda sätt att leva desto mer kommer vi hävda att det är det enda rätta. Det är inte så konstigt, tycker forskarna, vi rationaliserar helt enkelt för att inte hela tiden ifrågasätta oss själva. Ett enkelt sätt att helt enkelt slippa göra några aktiva val.
Effekten är förstås att vi ser lite snett på andra som lever på ett annat sätt och tror att de som lever ungefär som vi har det bättre. Men värre kanske är att en av undersökningarna visade att vår egen livsstil kan påverka vem vi vill anställa. Gifta anställer gifta, singlar vill gärna jobba med andra ensamstående.

FORSKARE: Kristin Laurin från the Graduate School of Business at Stanford University och David Kille och Richard Eibach of the University of Waterloo
LÄS MER: How You Treat Others May Depend on Whether You’re Single or Attached