Skärmbild_2014-02-26_13_45-2

Instagram, Facebook och Youtube kan förkorta ditt liv.
Ja, det menar han, Howard S. Friedman,  professor i psykologi vid University of California, och han om någon borde veta. En stor del av arbetslivet har han ägnat åt ett av världens längsta forskningsprojekt kring hälsa som pågått i nästan 100 år. I Longevity Project har forskarna följt 1 500 personer sedan de föddes kring 1920 och försökt ta reda på varför vissa av de lever längre än andra.

Och nej, visar resultaten, det är inte hälsan, inte utbildning, inte långa äktenskap eller mat och motion som avgör. Det har betydelse, det har det, men fungerar olika på olika personer. Nej, vill du verkligen bli riktigt gammal är det tre saker du ska tänka på:
1. Var kreativ.
2. Umgås med familj och vänner.
3. Var hjälpsam mot andra.

Utan konkurrens är det här de tre punkterna som de riktigt gamla i Longevity Project har gemensamt. Och det handlar om riktigt liv, in-real-life, irl-kontakt. Inte via Skype, eller Facebook eller Twitter, Youtube, Instagram eller någon annan skärm eller lins.
Så lägg ner kameran, uppmanar dr Friedman, och bry dig inte om de andras maträtter, hundar, fötter eller framgångar. Sök upp en av dina nära och skapa något tillsammans.
FOTO: Andy Hay, Creative Commons