SKRIV OCH FILOSOFERA
Grundkurs 8–10 mars
Fortsättning 19-21 april

Längtar du efter att skriva? Är du också nyfiken på alla frågor som livet ställer?
De här helgerna kan du kombinera båda två – komma loss i ditt skrivande och på samma gång vidga din syn på vad det är att vara människa.

Livet ställer så många frågor och vi har inte alltid tid att fundera på dem. Men den här helgen hinner vi både göra roliga skrivövningar, samtala om livet och skriva texter i olika format.
Inspiration tar vi från litteraturen och från de filosofer som kallar sig för existentiella.

VÅREN 2024 BLIR DET TVÅ KURSEN
GRUNDKURSEN 8–10 mars för dig som vill komma igång med att skriva på samma gång som du får en lätt introduktion till livets filosofi, den existentiella. Vi gör inspirerande skrivövningar och prövar på olika textformat. Du kommer också få tid att på slutet av kursen arbeta lite mer på djupet med en av dina texter.

FORTSÄTTNINGSKURSEN 19–21 april för dig som redan gått första kursen och/eller något liknande. Här fördjupar vi både filosoferandet och skrivandet, du kommer att få prova olika genrer, lära dig fler skrivmetoder och utforska ditt eget språk.Du behöver inte ha några förkunskaper – livserfarenhet räcker långt.

Det är spännande med ord, ett antal bokstäver som vi tillsammans bestämt betyder något. En sko är en sko, en snöflinga en snöflinga – men vad är kärlek, frihet och mening?
Med språket kan vi dela erfarenheter, vi kan leka och gräla – men vi kan också utforska och undersöka. Vi kan ta ett ord, ett begrepp, och låta fantasin och vårt språk utforska det. Det kan bli en scen, en dikt, en massa staplade meningar eller en text. Och på samma gång som vi skriver så blir ordet tydligare för oss, får fler dimensioner och färger och kanske får vi syn på något vi ännu inte tänkt eller sett.

Det här ska vi göra:
Vi börjar med och leka med ord och meningar. Det är kul, jag lovar. Du behöver verkligen inte ha skrivit förr. Och om har du gjort det så passa på att pröva andra sätt.
Sedan tar vi oss an något av livets spännande perspektiv: kanske utforskar vi vad kärlek är, eller hopp eller hur man ska förstå ordet frihet eller val. Det får vi se.
Först lite inspiration från filosoferna – de är underbart oense och det ger dig möjlighet att tycka vad du vill. Och oroa dig inte, vi använder oss av livsfilosofiska perspektiv som det är lätt att ta till sig.
Sedan provtänker vi och provskriver och gläds åt varandras alster.
Under helgen hinner vi med ett par ämnen och många olika skrivsätt.
Och när dagarna är slut har du med dig ett antal texter som du kan fortsätta leka med hemma.

KURSLEDARE Ann Lagerström
Jag har skrivit sedan jag var liten och professionellt sedan 1979.
Har bland annat arbetat som journalist, skrivit flera böcker, varit nominerad till Årets journalist och har hållit i skrivkurser, retreater och existentiella samtal och salonger.


EN VARNING eller snarare EN UPPMANING
Låt dig inte stoppas av tankar som: ”Jag kan inte skriva” eller ”Filosofi – det förstår inte jag”.
Alla kan skriva, det lovar jag, och filosoferar gör vi mest varje dag när vi funderar över hur saker och ting hänger ihop och hur vi ska ta oss an livet.

Skriva till dess att du hittar din röst.

VAD Helg för den som vill skriva och filosofera.
ANTAL DELTAGARE Max 8.
NÄR 8–10 mars 2024
TIDER Fredag 18.00-20.00, lördag 10.00-16.00, söndag 10.00-16.00.
KOSTNADER 2 850 ink moms.
VAR TALAOMLIVET Döbelnsgatan 38A, 113 52 Stockholm, nära Rådmansgatnas tunnelbana.
KURSLEDARE Ann Lagerström, författare, journalist, existentiell samalsledare, filosofisk praktiker, utbildare.
ANMÄLNINGSLÄNK Här kan du anmäla dig.
I SAMARBETE MED Folkuniversitetet i Stockholm.


FOTO: Lilartsy, Unsplash, enligt CC.