Jag har alltid tyckt att det varit svårt att svara på frågan: När är du lycklig?
Hjälp, har jag tänkt. Antingen är jag aldrig lycklig, eller också förstå jag inte vad det innebär. Visst glimtar det någon gång förbi en slags champagnekänsla av osedvanligt bubblig sort, men inte begriper jag alltid vad den hör ihop med. Det kan vara en vårdag med lätt och ljummen luft eller en vanlig kväll på trappan med en kaffekopp, eller kanske musik, ett barn hör av sig eller … inget särskilt. Misstänksam har jag också varit mot lyckoforskningen och det där tjatet om hur vi med olika metoder kan jaga fatt på den.

Uppiggad blev jag häromdagen när jag hittade ny forskning som visar att det är inte säkert att det som gör dig lycklig också gör livet meningsfullt. Undersökningen som Roy Baumaister vid Florida State University är inte gigantisk. 400 amerikaner har under några veckor fått svara på frågor om livsstil, lyckläget, och meningsfullhet men svaren forskarna fått är ändå intressanta.
Lyckan, visade det sig, är till exempel starkt kopplad till god hälsa, gott humör, ett lättsamt och njutningsfullt liv, pengar och hänga med vänner. Ingenting av det här skapade dock mening med livet, snarare tvärtom.

Ta det där med pengar till exempel. Det finns ingen koppling mellan mening och välfyllda bankkonton, inte ens om man tittar på nationell nivå. Människor i rika länder känner tvärtom mindre mening än de som kommer från den fattiga världen. Riktigt varför vet man inte, kanske, skriver forskarna, beror på det på religion, flera barn eller starkare nätverk.
Det är inte vänner utan människor som vi älskar som ger djupare mening, visar resultaten. Men de, å andra sidan, gör oss inte särskilt lyckliga. Kanske, skriver forskarna, beror det på att nära relationer också skapar större spänningar, mer problem.
Och här, lite fler skillnader: Att få skapar lycka, att ge bidrar till mening. Att tänka på resor och fritid skapar lycka medan rutiner som städa, meditera, motionera i längden skapar mening.

Kan det vara så, spekulerar forskarna, att det där tjatet och jakten på lycka i västvärlden i grunden är ett tecken på brist på mening och att det tragiska är att lyckorecepten inte hjälper ett enda dugg.

KÄLLA: Scientific American Mind & Brain
FOTO: Charles Henry enligt CC