Rensar makens dator och hittar en lista från 90-talet. Då var jag dubbelarbetande tvåbarnsmamma, utan föräldrar som kunde avlasta och med man som jobbade alla kvällar.
När allt började luta och jag sov allt mindre insåg jag att det var något som var fel. Den här listan var början på mitt tillfrisknande.
Jag skrev ner allt jag kom på, se själv i slutet av det här inlägget. Läste den och insåg att jag hade satt mig själv i arbetsläger och att tiden att njuta av barnen, maten, trädgården, musik, vänner … bytts ut mot föreställningar om vad ett modern liv innebar.

Under något år satte jag mig på avgiftning, en slags fasta. Jag slutade med allt det som jag egentligen inte själv var intresserad av men som tiden, eller det filosofen Martin Heidegger  kallar “mannet”, uppmanade mig till. Mannet är allt det där som man kan säga “man” om, man syltar, man surdegar, man gör korv, man har skägg, men som ingen egentligen har ansvar för. Föreställningar om vad en människa bör vara som skapas av ingen och plockas upp av många.
Vad handlar livet om, frågade jag mig, vad är viktigt? Och vad är realistiska krav på en människa som bara har 24 timmar på ett dygn varav hon måste sova minst 6, helst 7.

Steg för steg prickade jag av och tog bort och till slut sa jag upp mig och flyttade hem kontoret så att barnen kunde komma och gå och jag kunde varva skrivande och konsultande med tvätt, banken, doktorn.
Sakta sjönk stresshormonerna, dofter, färger och smaker kom tillbaka och världen rätade upp sig.

Vad handlar livet om, frågade jag mig, vad är viktigt? Och vad är realistiska krav på en människa som bara har 24 timmar på ett dygn varav hon måste sova minst 6, helst 7.

Jag vet, alla kan inte flytta hem jobbet, men stryka från att-göra-och-måste-listan det kan nästan alla. Stryka så pass mycket att vi åter kan andas, glädjas, njuta, uppleva.
Blev mitt liv helt stressfritt efter denna list-kur?
Nej, det är klart att det inte blev. Men det blev faktiskt bättre. Listan finns där fortfarande, som ett levande dokument i mitt inre, och jag reviderar den nästan varje dag. Stryker, lägger till och stryker igen.
Det var smärtsamt att bli realist och inse att jag bara var människa.

MIN LISTAN – som den såg ut då

Sova 8 timmar
Klara av att sova få timmar
Sköta trädgården
Ha en vild trädgård
Laga god och näringsriktig mat
Laga rolig mat
Ta dagen som den kommer
Ha full koll på tillvaron
Stryka mina kläder
Bädda min säng
Tjäna pengar
Leva bohemiskt
Spara
Konsumera
Plocka svamp
Åka skidor
Älska havet
Semestra i Sverige
Åka utomlands
Laga mina och barnens kläder
Ha råd att köpa nytt
Byta däck på bilen
Mecka datorn
Rensa avloppet
Vara en god älskarinna
Kunna säga nej
Inte bli gravid
Bli gravid
Gå på föräldramötet
Välja rätt för barnen
Uppfostra barnen till självständighet
Måla om
Tapetsera
Slipa golv
Inreda rätt
Bygga till
Hålla ordning på hushållsekonomin
Handla billig mat
Lyxa till det
Umgås med vänner
Njuta av ensamheten
Se en pjäs
Se pjäsen
Läsa boken
Se filmen
Byta tändstift
Fixa videon
Klara digitalkameran
Promenera
Motionera
Köra bil
Välja försäkringsbolag,
elbolag,
skola,
läkare …
Minnas alla koder
Sköta alla korten
Sortera sopor
Lämna tillbaka flaskor
Bjuda på middagar
Komma ihåg födelsedagar
Köpa presenter
Hålla tal
Vara frisk
Ta hand om mina sjukdomar
Göra bokföring
Skriva avtal
Sköta svärmor
Hjälpa barnen med läxorna
Låta barnen vara ifred
Ställa lagom höga krav
Tälta
Paddla
Åka långfärdsskridskor
Åka slalom
Åka längdskidor
Simma
Spela tennis
Spela badminton
Äta rätt
Ta mig ett järn
Laga husmanskost,
och pesto
och langos
och thai
och indiskt
och sushi
och skapa goda egna recepten …
Städa
Ha städhjälp
Gå på restaurang
Hänga med
Vara självständig
Vara som andra
Orka

AVSTRESSANDE LÄSNING