Skärmbild_2013-11-05_08_43-2

Är du trött, håglös, sover dåligt? Då kanske du drabbats av NDD – Nature-Deficit Disorder? Förtvivla inte. Boten finns inte långt bort: En dos vitamin N.

Det regnar, blöta löv, nedfallna äpplen, något blommar sent. Jag älskar stan, är född där, det är på många sätt hemma. Ändå hände det något med mig när jag flyttade ut till Saltsjö-Boo, till trädgården med de höga träden, och vattnet som går att ana bakom grannens swimmingpool om man ställer sig i fönstret i sovrummet.
Det finns ett lugn härute som  min glada, virvlande hjärna behöver. I stan kom jag aldrig ner i varv. Intrycken, människorna, ljuden fick mina små grå att fortsätta söka nya vägar, hitta på och hitta på ännu mer.
Nu finns det en hel del forskning som visar att den där intuitiva känslan var riktig. Vi mår bra av träd, stenar och gräs. Naturen påverkar oss, starkt och positivt. Så starkt att författaren Richard Louv, som skrivit bok efter bok om naturens helande kraft, kallar den för vitamin N. (Det också han som myntat begreppet: NDD – Nature-Deficit Disorder, naturbrist helt enkelt.)Jag har inte läst hans böcker, men bloggen innehåller en hel del matnyttigt och inspirerande.
Här lite argument för att vi alla, inte minst jag själv, idag ska lägga ner telefonen och den älskade, älskade datorn, ta på stövlar och regnställ och ta oss ut till närmaste skog, park eller innergård och låta våra sinnen, ja hela kroppen interagera med den natur vi är en del av, eller som japanerna säger låt oss “skogsluftsbada“.

Barn som får leva några dagar i naturen ökar sin kreativa förmåga.
En liten stund i naturen förbättrar vår förmåga att fokusera, eller som forskarna säger, naturen fungerar som en form av “attention restorative therapy”.
Ångest, depression – ja till och med dödligheten är större bland dem som bor mindre än 1 km från ett grönt område.

Mycket mer kan ni läsa på de amerikanska landskapsarkitekternas sajt där de samlat ett husapotek för den som vill veta mer om hälsa och natur.

Och så till sist en organisation Nature Sacred som arbetar för mer natur åt alla eller som de kallar det “healing from the outside”. Och varför inte ta ett titt på ett gäng som koncentrerar sig på Vitamin N: InterantionalSociety of Nature and Forest Medicine

Skärmbild_2013-11-05_09_19