Häromdagen ringde en man sent på kvällen. Han hade hittat mitt namn på nätet, förstod att jag var intresserad av vad det är att vara människa och han hade en fråga:
“Vet du vad som händer med oss efter döden.”
“Nej”, svarade jag, “jag tror inte någon vet, vi måste bara vila i osäkerheten.”
“Jaaa”, sa mannen sakta och jag skyndade mig att lägga till.”Men Maken har haft en nära döden uppelvelse i tioårsålder och han säger att det är det finaste han någonsin varit med om. Musik och ljus och glädje.”
Och så flödade samtalet vidare och till slut konstaterade vi att de flesta av oss lever i en illusion. Vi inbillar oss att marken är stabil, att jaget finns och att döden är något som vi får syssla med sedan, då någon gång, när det kanske händer. Eller som det stod i någon av de första broschyrerna som uppmanade människor att donera sina organ: Om du dör … Fast i realiteten lever vi på en roterande pytteliten planet mitt i ett oändligt unviersum som är i ständig förändring, och vi med det. Och döden – ja den kan komma vilken sekund som helst.
Så igår mötte jag min vän Olivier Winghart på gatan. Olivier som är buddhist och terapeut och också är student på den kurs jag går om det existentiella samtaletSödertörns högskola.
Jag tog upp samtalet med honom, hur ser han som buddhist på det här med livet och döden och stabiliteten i en människas liv.
” Vill du verkligen födjupa dig ska jag skicka dig ett klipp”, sa Olivier och nu förmedlar jag det till er.
Varsågod: En timme för den som tillsammans med Darryl Bailey vill utmana sin världsbild.

There is no body, there is no body, there is only love.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=S7IAZ_QMipM]