JAG ÄR EN
MÄNNISKA
OCH HUR
KAN JAG
FÖRSTÅ
DET?

Här börjar de existentiella funderingarna. Vad är det att vara människa och vad är det där jag kallar för jag? Tusentals år har vi funderat, många svar har presenterats. Ändå är det som om själva ämnet slinker mellan fingrarna. Det går inte riktigt att sätta fingret på eller slå fast vad denna mångdimensionell varelse egentligen är. Så häng på. Låt oss hjälpas åt att fortsätta utforska vad en människa är i allmänhet och vad du är i synnerhet. Här på sidan samlat inspiration. Lyssna på dem. Men tänk själv.

JAG FYLLER PÅ EFTERHAND

JAG ÄR STARK. JAG ÄR SKÖR.


“Fragile” – skörheten. Den får vi inte glömma. Vi är starka varelser, tänk allt en människa kan åstadkomma och utstå. Men vi är också sköra. Det är ingen motsättning. Så låt oss hylla båda, välkomna båda, värna båda.
Sting och Stevie Wonder sjunger så att det känns.

Vad är det att vara människa: Spotifylista

För dig som har Spotify så har jag skapat en spellista med musik på temat Vad är det att vara människa. Lyssna här om du vill.  Fyller på efterhand.

HUR TÄNKER FILOSOFERNA?

Här kommer jag berätta mer om de olika sätt att se på vad det är att människa som finns inom existensfilosofin. Här finns allt från Jean-Paul Sartre som trodde att människan föds helt tom och att det är hon själv som fyller sig med mening. Vi väljer helt enkelt oss själva. Till tänkare som Sören Kierkegaard som trodde att vårt jag hade frihet att välja vårt liv, men att människan också hade en annan djupare tillhörighet.

DET KOMMER MERA