Vi människor är intressanta. Jag är intressant. Jag vet att jag för att få ett långt och bra liv måste börja träna och äta sunt. Jag vet det, och ändå är det så svårt. Skriver mer om det snart.

Idag precis när jag slagit mig ner i min favoritarbetsstol för att fortsätta arbeta med hemsidan istället för att motionera dyker jag på en artikel med revolutionerande ny forskning i samma anda som gårdagens rapport om hur vi med vårt sätt att förhålla oss till verkligheten, till kroppen och livet, kan påverka generna.

Här handlar det om de viktiga telomererna som är ett slags utskott på kromosomerna i cellerna och som förhindrar att cellerna åldras. Hur kromosomer hänger ihop med gener kan du lära dig mer härJu längre telomererna är desto bättre fungerar kroppen, och sedan förut vet man att livsstilen påverkar de här svansarna och att längden påverkar både åldrande och sjukdom.

Nu visar alldeles ny, om än begränsad, forskning att det med hjälp av en medveten livsstil kan få telomererna att inte bara stanna upp utan växa. Så vad gjorde de:

• Vegetarisk kost, minskat fett och kolhydratintag.
• 30 minuters promenad om dagen sex dagar i veckan.
• Stressreduktion med hjälp av enkla yogaövningar, andning och meditation
• Samtalsgrupp en gång i veckan.

Vad av det här som fick telomererna att börja växa vet forskarna inte, och inte heller om det här gäller för andra än försöksgruppen som var män med prostatacancer. Men en sak vet de, ju mer deltagarna följde livsstilsråden, desto mer växte de där viktiga delarna i cellerna. Ok, ok. Jag reser väl på mig och ger mig ut. Jag gör väl det.