RES MED OSS 22-24 maj
Paris – i existentialisternas fotspår

RES MED EXISTENTIELLT FORUM

När Paris är som vackrast i maj bjuder vi in till en sekulär pilgrimsresa och utbildning med temat: Existentialisternas liv och teori. Hur började det? Hur tänkte de? Hur levde de? Och hur gick det sen?

Existentialismens frontfigurer Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och Albert Camus rörde sig inom ett begränsat område i Paris. Det var i Montparnasse och Saint-Germain-des-Prés de skrev, filosoferade, älskade, grälade och agiterade.  Vad är det att vara autentisk? Hur fri kan en människa vara? Var går gränsen mellan dig och andra? Vad har vi ansvar för? Och inte minst: Hur levde de tre filosoferna de här frågorna? Och hur kan vi förhålla oss idag?

De här dagarna flanerar vi i deras fotspår, besöker hotellen, caféerna, parkerna, ateljéerna … Vi börjar varje morgon med en introduktion, och ett tema. Under dagen får ni sedan påfyllning på plats – där det verkligen hände. Framåt sen eftermiddag samlar vi ihop intrycken och filosoferar vidare.

 

GUIDER OCH KURSLEDARE
Annalena Sund Aillet & Ann Lagerström, Existentiellt Forum.

 

 

 

 

 

Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir på Paris gator.

INTRODUKTIONSKVÄLL
I april (datum kommer senare) träffas vi i Rödabergen för en introduktionskväll. Vi berättar om resan, delar ut material som du kan läsa i förväg och tipsar om litteratur. Med oss har vi också François Aillet som kan ge oss en direktrapport från Paris på 60- och 70-talet.

I PARIS
Ni bor på Hôtel Mistral, 24, rue Cels i konstnärskvarteren i Montparnasse, där Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir bodde under åren 1937–1939.
Varje morgon ses vi i deras vackra frukostmatsal vid den grönskande innergården för en introduktion och mjukstart på dagen. Sedan ger vi oss av till fots på de gator där existentialisterna rörde sig. Du behöver tycka om att gå och ha bra skor för några promenader blir ganska långa.

Fredag träffas vi på Hôtel Mistral – introduktion, vin, ost och annat tilltugg.

Lördag håller vi oss i Montparnasse, i Sartres och Beauvoirs trakter. På kvällen äter vi middag på La Closerie des Lilas, där inte bara existentialisterna hängde utan också Lenin, Hemingway och andra författare och tänkare.

Söndag är vi i Saint-Germain-des-Prés i själva centrum för det intellektuella Paris och där Albert Camus bodde under en tid. Sen eftermiddagen är vi åter på hotellet där vid delar intryck, sammanfattar och avslutar.

LUNCH OCH MIDDAG
De två dagarna är fullmatade, men för att ni ska ha någon frihet överhuvud taget så kommer ni på lördag och söndag lunch själva att få botanisera bland Paris många fantastiska matställen där existentialisterna åt, skrev och pratade. Vi tipsar. Ni väljer. Fredag blir det lättare förtäring på hotellet och lördag kväll tar vi er till La Closerie des Lilas där var och en betalar sin beställning. Söndag lättare förtäring igen på hotellet.

VILL DU VETA MER
Annalena Sunda Aillet
annalenasund@hotmail.com
072 3099979

FAKTA
DATUM
Fredag till söndag 22-24 maj 2020. Start 18.00 fredag och avslutning söndag kväll på hotellet
KOSTNAD
6000 kr + moms i enkelrum.
5 500 + moms i dubbelrum.
Din anmälan är bindande först när du betalt in kursavgiften, den måste senast vara oss till handa 1 mars.
KURSINTYG
Efter kursen får du ett kursintyg.
RESA
Ni tar er själva till och från Paris.
BOENDE
Hôtel Mistral, 24, rue Cels, Montparnasse, Paris.
https://www.youtube.com/watch?v=pv0EkDFIHjA
MÅLTIDER
Kontinental frukost på hotellet. Lättare förtäring fredag och söndag kväll ingår.
Lunch och middag, lördag ingår inte.
INGÅR I PRISET
Två guider, utbildning, kursmaterial, infokväll, och inträde ingår.HÖGST ANTAL DELTAGARE
12.
ANMÄL DIG TILL
Annalena Sund Aillet
annalenasund@hotmail.com