Läser Jens Liljestrands recension i DN av Felicia Feldts bok om sin uppväxt. Jens artikel är intressant, om rätten att berätta, om 40-talisternas barn som gör upp med sin barndom, om den offentliga och privata bilden av en mamma.

Tänker att barn har rätt att berätta. Att de föds in i en familj utan förskyllan. Att de i så många år är värnlösa, utan makt och tysta i rädsla om sitt liv.

Minns en fika på Rival vid Mariatorget. Stina Jofs, då chefredaktör för ViBiografi och jag samtalade med Nils Claesson, son till Slas och Gunnar Falk, Kerstin Thorvalls son. Stina hade gjort en intervju, Gunnar hade, som Felicia, berättat om en barndom med en impulsstyrd mamma, om män och psykiska övergrepp. Nils hade i en bok visat nationalhjältens mörka sidor. Spriten, trolösheten. HÄR finns en liveblogg från deras offentliga samtal på Kulturhuset.

Satt där och var glad åt att mina svåra år hemma i alla fall inte var offentliga. I och för sig fanns också där två bilder. Mammas och pappas vänner som såg de roliga sidorna, och vi barn som när gästerna gått hem fick del av mörkret. Ingen visste, utom vi, hur det egentligen var. Men där fanns inga glättiga rubriker, inget förhärligande i pressen, inga låtsasleende bilder inför kameror. Och ändå var det smärtsamt nog.

Tänker att mina barn också får berätta om de vill, men att jag å min sida däremot inte har rätt att lämna ut mina barn. Att det räcker med att jag givit dem och utsatt de för livet.

Tänker också att det är ett dilemma. Jag tror i grunden att vi människor mår bra av att dela våra inre världar. Så här ser livet och levandet ut från min synvinkel. Men ändå – för mig är det inte värt vad det skulle kosta mina barn.

På väg upp till mitt arbetsrum funderar jag också på papporna. Var var de under alla de år som Anna Wahlgrens, om jag förstått saken rätt, levde ensam med alla sina barn. Varför hade de inte hand om dem, varför tog de inte reda på, tog därifrån, varför såg de inte? Var var de? Hade Anna varit en pappa, som levt rövare med nio barn i släptåg, hade vi alla ropat på mammorna!

MISSA INTE
Liveblogg från ett samtal på Kulturhuset mellan Nils Claesson och Gunnar Falk, HÄR.

Karin Thunberg intervju med Felicia Feldt i SvD, HÄR.

FOTO Fiona MacGinty-O’Neill, enligt CC