Samtal om livet

Existentiell samtalsgrupp

Sex kvällar för dig som vill tänka själv tillsammans med andra. Så här går det till. Vi har en fråga. Hämtar inspiration från existentiella filosofer och andra som funderat eller forskat. Så försöker vi var och en och tillsammans utforska vårt ämne.
Inga förkunskaper krävs.

START 11 september 2017 18.30

– och nu är det ni som bestämmer frågorna

Det finns så många frågor att utforska, och nu fortsätter vi. Den här gången har jag inte bestämt ämnena i förväg, utan nu är det era frågor som vi ska fundera kring. Första gången blir det lite repetion, vad är existensfilosofi, vad är det att filosofera? Och så en fråga som jag förberett. På slutet av kvällen bestämmer vi tillsammans: Vad ska vi tala om nästa gång – kärlek, pengar, ondska, hälsa, avundsjuka, lycka … ni bestämmer. Ni antecknar kanske infall, idéer, iakttagelser, känslor som kommer upp i vardagen. Jag förbereder inpass från filosoferna, de existentiella psykologerna och kanske en och annan hjärnforskare. Så träffas vi och filosoferar tillsammans.

Som vanligt är målet inte att vi ska bli överens. I vår tid är det många som vill tala om för dig vad du ska tycka och som vill att ni ska tänka lika. I det existentiella samtalet är det som du säkert minns tvärtom. Här talar vi med varandra utan facit och utan målet att övertyga varandra. Istället är vi ute efter att var och en ska hitta sin egen väg. Och ju mer olika syn vi har på livet desto rikare blir samtalet.

NÄR Torsdagar 13/9, 27/9, 11/10, 25/10, 8/11, 22/11
VILKEN TID 18.30-21.00
VAR why!, Rödabergsgatan 3, 113 33 Stockholm, T-bana S:t Eriksplan
PRIS 2000 kr ink moms för privatpersoner, 2000 kr + moms för dig som har företag

FÖRKUNSKAPER
För att vara med i den här gruppen ska du ha gått i någon av mina existentiella samtalsgrupper eller retreater eller någon av Ted Harris många kurser om Sören Kierkegaard.
Är du nyfiken men har inte provat existentiella samtal ännu. Kom med i existentiella samtalsgruppen för dig som vill utforska livet tillsammans med andra, börjar måndagen den 11 september..

VAD ÄR EXISTENSFILOSOFI?
Existensfilosofin är en gren av filosofin med rötter i antiken och som handlar om hur vi ska leva. Här finns filosofer som Sören Kierkegaard, Martin Heidegger, Simon de Beauvoir och Martin Buber – alla med olika ingångar och tankar kring livets stora frågor.
Inom existensfilosofin och den senare psykoterapin är det inte sanningen med stort S som är i centrum utan den sanning som du finner genom dina egna reflektioner och erfarenheter.
Läs mer om existensfilosofin här.

Hör gärna av dig om du vill veta mer.

Ann Lagerström
070 5562556
ann@lagerstrom.nu 

ANMÄL DIG HÄR

KURSBESKRVINING

Kursen omfattar tre dagar och ger en orientering i det existentiella perspektivet: filosofi, psykologi och samtalsmetodik.
Under den första dagen får du en genomgång av den existentiella filosofihistorien från antiken till idag. Du får en förståelse för den antika livs-filosofin, kunskap om filosofer som Sören Kierkegaard, Edmund Husserl, Martin Heidegger, Jean-Paul Sartre, Simon de Beauvoir och Hanna Arendt och hur ser på olika frågor kring människors liv: val, handling, förändring, relationer, mening och döden.
Den andra dagen handlar om existentiell psykologi från tidigt 1900-tal till idag. Vilken människosyn präglar det här sättet att se på människors liv och hur vi kan leva det. Du möter begrepp som: intentionalitet, livsvärld, det givna och polariteter.
Den tredje dagen provar vi kunskaperna i praktiken med hjälp av olika samtalstekniker. Efter avslutad kurs erhåller du ett intyg.

FAKTA

NÄR 14 september, 12 oktober och 2 november 2017. Du kan gå alla tre gångerna den här terminen eller ta en dag i dager. Kursen kommer att gå varje termin.
VAR i EXI:s lokaler, Rödabergsgatan 3, 113 33 Stockholm.
DELTAGARE Max 12
ANTAGNINGSKRAV Kursen är avsedd för dig som använder samtalet i ditt yrke.
KURSWEBB All information kommer du att få på en separat kurswebb.
KURSAVGIFT 2500:- ink moms, per dag om du betalar en dag i taget.
7200:- ink moms, om du betalar alla tre dagarna på en gång.

Vi har inga möjligheter att återbetala kursavgiften men du kan om du får förhinder överföra din plats till någon annan.

KURSINNEHÅLL
  • Orientering i existensfilosofi.
  • Orientering i existentiell psykologi.
  • Fenomenologisk hållning och metod.
  • Samtalsmetodik.
  • Litteratur i form av separata artiklar.
LÄS MER OM EXISTENTIELL FILOSOFI OCH PSYKOLOGI
Samtalsledare

Ann Lagerström

Certf. existentiell coach och samtalsledare, ledarskapskonsult, författare.