LÖS ETT LIVSFILOSOFISKT DILEMMA

Det jag uppskattar allra mest med filosofin är rätten att tänka olika. Det den ena filosofen försvarar avfärdas av den andra, och det finns alltid någon med en tredje och fjärde ståndpunkt. Välkommen till Dilemmat. Varje månad  under 2019 kommer du kunna testa dina egna tankar kring svåra etiska problem mot filosoferna.

Texterna har förut varit publicerade i Modern Filosofi och Modern psykologi

Dilemmat

Så Här går det till

Först läser du berättelsen och bestämmer dig för vem av personerna du tycker har de klokaste synpunkterna
Sedan går du vidare via länken längst ner på sidan och för att ta reda på vilken  filosof som stödjer din ståndpunkt och vilka argument hen har.

FILOSOFI SOM SÄLLSKAPSLEK

Om ni är flera kan ni läsa berättelsen högt först. Vem håller med vem? Och varför? När ni argumenterat ett tag kan ni följa länken längst ner och få fler argument från filosoferna.
Glöm inte: Övertala inte varandra, ta istället chansen att vidga dina vyer genom att vara nyfiken på de andras argument.

DILEMMA 1: Vem får komma på julafton?

Familjen Wide-Persson har bestämt sig för att börja julpynta nu när alla hel-, halv- och bonussyskon för en gångs skull är på plats samtidigt. Men var är julsakerna? En del av familjen går ner i källaren för att leta. Och mitt i röran säger Eli 9 år:
”Farmor kommer också på julafton.”
PAPPA FREDRIK: Din farmor! Varför det!
ELI: Hon blir så ensam eftersom pappa Linus åker bort när jag inte firar med honom. Jag sa att hon kan va med mig.
MAMMA TORUN: Det var snällt av dig Eli, men det passar inte.
ELI: Passar  – vad betyder det?
JULIA, 18: Jag tycker Eli har rätt. Vad spelar det för roll att det är hans farmor. Agneta kan väl vara familj med oss också. Familj är bara en konstruktion skapat av samhället. Vi gör väl som vi vill.
FREDRIK: Men Julia, din farmor skulle tycka att det kändes konstigt.
ELI: Jag tror farmorna skulle gilla varandra.
JULIA: Men det där kan vi väl lösa genom att bjuda in fler, då märks Agneta knappt. Min svenskalärare sa att hon skulle fira julen ensam. Hon är jättetrevlig. Och det går en kille från Afghanistan i min klass också. Han kan väl komma.
TORUN: Nej, vänta nu, låt oss kompromissa.
ELI: Det blir kul med massa folk!
FREDRIK: Tyst nu allihop. Jag vill inte. Jag klarar det inte. Om Elis farmor är här är det som om Linus firar jul med oss.
JULIA: Vad du är konventionell pappa! Och barnslig.
TORUN: Eli, det är jättefint att du tänker på din farmor, men vi måste ta hänsyn till alla här i familjen. Det blir för komplicerat att blanda familjemedlemmar hur som helst. Agneta får komma på juldagen, då ska ju du Fredrik fira med dina vuxna barn, och då kan du Eli ägna dig helt åt att göra det fint för farmor Agneta.
Ann Lagerström

HÄR BLIR DET UNDER 2019 ETT NYTT DILEMMA VARJE MÅNAD