Är du en uppskjutare, en prokrastinerare? Frågan har varit aktuell i vår tack vare boken “Dansa på deadline” av  Alexander Rozental och Lina Wennersten. Och många av oss har nickat och skamset mumlat ja. Jodå, vi har listor, vi prioriterar, och vi skjuter upp.
Nu kommer nästa fråga: Är du en pre-krastinerare, det vill säga, kastar du dig över en uppgift utan att tänka efter, och det trots att det inte är bråttom. Bryter du upp din arbetsdag för att det dyker upp en uppgift, en uppgift som dessutom vore lättare att göra på ett annat sätt eller vid ett annat tillfälle, eller inte alls?
Ordet har valsat runt på nätet något år men nu har professorn i psykologi David Rosenbaum vid Pennsylvania State University gjort ett försök och konstaterat att de flesta av hans studenter är pre-krastinerare.
Försöket är ganska simpelt, och går säkert att kritisera. En människa står mellan två hinkar. Hon ska bära dem ett bestämt antal meter. Den ena hinken står närmare målet, den andra närmare försökspersonen. Vilken väljer hon. Nästan genomgående den som står närmast, konstaterar forskarna.

Nåja, inte helt övertygande kanske, men andra försök stöder professor Rosenbaum och hans kolleger. Dock får det mig att tänka efter och fråga mig hur  jag väljer att lägga upp min dag egentligen. Snabbt upptäcker jag att många av mina beslut är relativt impulsstyrda. Titta där en handduk, borde inte den tvättas. Javisst ja, ringa tandläkaren, nu kanske? En artikel att skriva, en höst att planera. Smått blandas med stort, långsiktigt med kortsiktigt,viktigt med oviktigt. Mer impulsstyrd än andra är jag kanske, men säkert inte ensam. Jag pro-krastinerar och pre-krastinerar om vartannat.

Sällan sätter jag mig ner och tänker efter. Hur vill jag organisera min tillvaro, mitt hem, mitt arbetsliv? Vad är viktigt? Vad är klokast att göra och i vilken ordning? Och framför allt vad kan jag helt strunta i, välja bort, rensa från måsten och borden?
Och skulle jag mot förmodan ta mig en funderare så är risken stor att jag sedan inte följer mina egna råd.
FOTO: Bark enligt CC